Pubers in de spotlight

Met Pubers in de Spotlight richten wij ons op een positieve manier op jongeren in Lansingerland. Wij willen Lansingerland voor jongvolwassenen een nog prettigere plek maken om te wonen, leven en zich te ontwikkelen. Wij luisteren naar de jongeren zelf!

Wij starten samen met hen initiatieven op als het realiseren van chillplekken, een speciale jeugd Instagram @Lansingerlandjeugd, een jongerenfestival DAKERAF, een Hackathon, de #YNG Escape Game en nog veel meer.

In de zomermaanden heeft het Pubers in de Spotlight-netwerk zoveel mogelijk jongeren benaderd om mee te denken over een jongerencampagne. Daar is een campagne uitgekomen met de naam Wipwap. Vier Lansingerlandse jongeren zijn het gezicht van deze campagne. Zij gaan de komende periode de straat op en vragen jongeren om plaats te nemen op hun mobiele wipwap, zodat er altijd 1,5 meter afstand wordt gehouden tijdens de gesprekken. Op de wipwap vragen deze jongerenpresentatoren andere jongeren naar de effecten van de coronacrisis en hoe zij hun toekomst voor zich zien in Lansingerland. Ook zullen zij op een creatieve manier andere jongeren bewust maken van de huidige coronamaatregelen. Vanaf eind oktober zetten zij elke week een aflevering van Wipwap online op het Instagramaccount @Lansingerlandjeugd.

Bijeenkomst na de zomer

Met de campagne willen we ideeën verzamelen die belangrijk zijn voor jongeren in Lansingerland. Welke activiteiten of evenementen mis jij nog? Of heb je een geweldig idee voor een goede toekomst in deze gemeente? Na de zomer organiseren we vanuit het Pubers in de Spotlight-netwerk een bijeenkomst met en voor jongeren. Bijvoorbeeld weer in de vorm van een hackathon. Deze bijeenkomst gaat dan over de onderwerpen die zijn aangedragen door de jongeren, de plek van jongeren in onze samenleving en de effecten van het coronavirus op het dagelijkse leven.

Geef je op!

Wil je graag meedenken over jouw toekomst of wil je een bijdrage leveren aan de campagne? Stuur een DM via Instagram @LansingerlandJeugd.

Onze gemeente is een van de jongste van Nederland met een relatief grote groep jongeren met een leeftijd van 12 tot 18 jaar. Juist deze leeftijd is een bijzondere, en voor veel jeugdigen ook lastige, levensfase waarin zij wel wat extra aandacht en ondersteuning kunnen gebruiken. Gelukkig gaat het met de meeste jongvolwassenen in onze gemeente gewoon goed. Zij doen mee in de samenleving, hebben vrienden en een gelukkig gezinsleven en ontwikkelen zich zoals dat hoort.

Met Pubers in de Spotlight richten wij ons vooral op deze groep. Ook deze jongeren kunnen in de vaak uitdagende levensfase van de pubertijd af en toe een zetje in de rug gebruiken. Zo zetten wij meer in op preventie en het voorkomen van hulpvragen. Door jongeren zonder, of met lichte, normale problematiek te ondersteunen, wordt de ontwikkeling van zwaardere problematiek tegengegaan.

Op 15 november 2019 vond er in het gemeentehuis een Hackathon voor scholieren plaats. Een hackathon is een evenement waarin je jongeren in teams laat strijden om in een korte tijd oplossingen aan te dragen voor bepaalde uitdagingen.

Aan het eind van de dag werden de ideeën van de verschillende teams gepresenteerd (gepitcht) voor een vakjury. Het team met het meest creatieve, bruikbare en innovatieve idee won een prijs. De jongeren kregen ook de gelegenheid om informeel te netwerken met experts en gemeenteambtenaren.

Bekijk de video!

Youz zet in op het voorkomen van problematisch gamegedrag. Wij trainen docenten om zelf voorlichtingslessen aan middelbare scholieren te verzorgen om dit problematisch gedrag tegen te gaan. Gamen is erg leuk! Wij helpen jongeren verstandig om te gaan met de games die zij willen spelen. Een gezonde balans voor aandacht aan hobby’s, taken voor school, sport, sociale contacten, familie en het welzijn van de jongere zelf is belangrijk.

Wat is Youz Preventie

Youz Preventie richt zich op het voorkomen van (problematisch) roken, alcohol- en drugsgebruik en problematisch gamen bij jongeren tot 18 jaar en het terugdringen van excessief gebruik door jongeren van 18-24 jaar. Wij geven onder andere voorlichting en training aan ouders en professionals, maar trainen ook docenten om voorlichtingslessen te verzorgen aan leerlingen. Daarnaast consulteert Youz Preventie ouders en jongeren om te kijken of problematisch gedrag vroegtijdig aangepakt kan worden, om zo erger te voorkomen. Wij hopen de boodschap mee te geven om tijdig te kunnen signaleren en het gesprek aan te kunnen gaan. Het voorkomen van problematisch gedrag is voor ons erg belangrijk. Wij zijn er daarom niet alleen voor jongeren, maar ook voor hun ouders/verzorgers, vrienden, familie, docenten en sociaal professionals.