Rijbewijs, gezondheidsverklaring medische keuring

In sommige situaties moet u eerst medisch gekeurd worden, voordat u een rijbewijs aanvraagt of verlengt. U heeft hiervoor een gezondheidsverklaring nodig. Dit doet u via het CBR.

Nadat u bericht heeft ontvangen van het CBR vraagt u uw rijbewijs aan. Volg de volgende stappen:

  1. u vraagt een gezondheidsverklaring online aan via het CBR. U ontvangt van het CBR bericht of u geschikt bent om te rijden en u een rijbewijs kunt aanvragen of verlengen. Kunt u het niet digitaal aanvragen, dan kunt u op werkdagen tussen 10.00 en 17.00 uur een gezondheidsverklaring bij de receptie van het gemeentehuis afhalen.
  2. heeft u bericht van het CBR ontvangen dat u  geschikt bent om te rijden? Maak dan een afspraak voor de aanvraag of verlenging van uw rijbewijs.

Let op: naast de gezondheidsverklaring betaalt u ook voor de aanvraag of verlenging van uw rijbewijs.

U kunt ook direct een afspraak maken voor het afhalen van uw rijbewijs. Het duurt 5 werkdagen voordat u uw rijbewijs kunt ophalen.

€ 44,50

  • Medische situatie: U heeft vanwege uw medische situatie een rijbewijs met een beperkte geldigheidsduur. Nu wilt u dat rijbewijs verlengen. Dan vult u een gezondheidsverklaring in. U stuurt deze naar het CBR. Van het CBR ontvangt u bericht over de medische keuring.
  • C of D-rijbewijzen: U wilt uw C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 of D1E rijbewijs halen of verlengen. Dan vult u een gezondheidsverklaring in. U stuurt deze naar het CBR. Van het CBR ontvangt u bericht over de medische keuring.
  • 75 jaar en ouder: Uw rijbewijs verloopt op of na uw 75e verjaardag. U wilt uw rijbewijs verlengen. Dan vult u een gezondheidsverklaring in. U stuurt deze naar het CBR. Van het CBR ontvangt u bericht over de medische keuring.
  • Praktijkexamen A, B, BE: U wilt praktijkexamen doen voor een autorijbewijs, eventueel met aanhanger of motorrijbewijs. Dan vult u een gezondheidsverklaring in. U stuurt deze naar het CBR. Van het CBR ontvangt u bericht over de medische keuring.Voor een brommerrijbewijs hoeft dat niet.
  • Twijfel aan rijgeschiktheid: U heeft een rijbewijs. Maar u twijfelt of u nog in staat bent om veilig te rijden. Dan vult u een gezondheidsverklaring in.
  • Na een vordering: Het CBR heeft uw rijbewijs ongeldig verklaard in een vorderingsprocedure. Nu wilt u opnieuw een rijbewijs aanvragen. Dan vult u een gezondheidsverklaring in.