Paspoort of identiteitskaart aanvragen

Het aanvragen en ophalen van een paspoort of identiteitskaart doe je zelf. Je doet dit bij de gemeente waar je staat ingeschreven. Je maakt hiervoor een afspraak.

Wanneer een reisdocument zelf aanvragen en afhalen?

 • Ben je 12 jaar of ouder dan mag je een identiteitskaart ook alléén aanvragen en afhalen.
 • Een paspoort mag je vanaf je 18e jaar alléén aanvragen en afhalen.

Let op: Bij aanvraag identiteitskaart tot 12 jaar of aanvraag paspoort tot 18 jaar is een ingevuld toestemmingsformulier reisdocument minderjarigen (pdf, 167 kB) vereist met daarop de handtekening van je vader en je moeder (of van degene die het gezag over je heeft).

Paspoort of identiteitskaart afhalen

Binnen 5 werkdagen kunt u uw paspoort of identiteitskaart afhalen. De baliemedewerkers maken bij uw aanvraag direct een afspraak hiervoor, Neem uw agenda dus mee naar de afspraak. Wilt u liever zelf een afspraak maken, dan kan dit ook.

Let op: Vergeet niet je afhaalbewijs en alle paspoorten en identiteitskaarten die je hebt mee te nemen, ook als ze zijn verlopen (en nog niet ongeldig gemaakt zijn).

Inlogfunctie Identiteitskaart

Let op: Vanaf 4 januari 2021 heeft de identiteitskaart een extra functie. U kunt ermee inloggen bij de overheid, het onderwijs, de zorg of uw pensioenfonds. Na het ophalen van uw identiteitskaart ontvangt u daarom binnen 5 werkdagen een brief van DigiD. Daarmee kunt u die inlogfunctie activeren. Kijk voor meer informatie op de website van DigiD.

Paspoort

 • Paspoort vanaf 18 jaar: € 73,20
 • Paspoort tot 18 jaar: € 55,35
 • Tweede paspoort of zakenpaspoort: € 73,20
 • Vluchtelingen- of vreemdelingenpaspoort: € 55,35
 • Spoed: het bedrag van het aangevraagde paspoort en € 49,85 extra

Identiteitskaart

 • Identiteitskaart vanaf 18 jaar € 58,30
 • Identiteitskaart tot 18 jaar: € 30,70
 • Spoed: het bedrag van het aangevraagde identiteitskaart en € 49,85 extra
 • Alle paspoorten en identiteitskaarten die je nog hebt, ook als ze zijn verlopen.
 • 1 recente pasfoto in kleur, die voldoet aan de pasfoto-eisen. Je kunt bij ons in het gemeentehuis pasfoto’s laten maken. Zorg dat je eerder aanwezig bent. Zo kan jouw afspraak met ons op de afgesproken tijd plaatsvinden.
 • Je pinpas of contant geld. Je betaalt direct bij de aanvraag.
 • Ben je onder de 12 jaar: dan kom jezelf met één van je ouders (of iemand anders die het gezag over jou heeft)
 • De geldige legitimatiebewijzen of een kopie hiervan van je vader en je moeder (of iemand anders die het gezag over jou heeft)
 • Bij aanvraag identiteitskaart tot 12 jaar of aanvraag paspoort tot 18 jaar: een ingevuld toestemmingsformulier reisdocument minderjarigen (pdf, 167 kB) met daarop de handtekening van je vader en je moeder (of van degene die het gezag over je heeft). Let op dat de handtekeningen gelijk zijn aan de handtekeningen in de reisdocumenten van je ouders en vergeet niet een kopie reisdocument mee te nemen van allebei je ouders.

2e paspoort

 • Voor aanvraag 2e paspoort (geldigheid 2 jaar): een brief van de werkgever met doel van de reis of een document waaruit blijkt dat je een aanvraag visum hebt ingediend terwijl je gelijktijdig op reis gaat naar een andere bestemming. Voorwaarden:
  • je 1e paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn
  • uit je reisgedrag moet blijken of je in aanmerking komt voor een 2e paspoort

Ja, dat kan in het gemeentehuis in de mobiele fotostudio. De kosten voor 5 pasfoto’s zijn € 10, —.  U kunt betalen met uw pinpas als deze geschikt is voor contactloos betalen. Is uw pinpas hiervoor niet geschikt dan koopt u een muntje (alleen met PIN) bij de receptie. De fotocabine is geschikt voor mindervaliden. De fotocabine is niet geschikt om een pasfoto van een klein kind (of baby) te maken. Pasfoto’s maken kan van maandag tot en met donderdag van 12.00 tot 19.00 uur, op vrijdag tijdelijk van 12.00 tot 17.00 uur. Let op: als je pasfoto’s wilt laten maken, zorg dan dat je eerder aanwezig bent. Zo kan je afspraak voor de aanvraag van je paspoort of identiteitskaart op de afgesproken tijd plaatsvinden.

Wij versturen je aanvraag naar het bedrijf dat paspoorten en identiteitskaarten maakt. Tijdens de aanvraag ontvang je een afhaalbewijs. Dit bewijs neem je mee bij het afhalen van je paspoort of identiteitskaart.

Geen afhaalbewijs? Neem bij het afhalen dan je geldige paspoort of identiteitskaart mee.

U vraagt direct een nieuw paspoort/identiteitskaart aan. U hoeft geen aangifte te doen bij de politie. De baliemedewerker registreert de vermissing. Vindt u uw paspoort of identiteitskaart later terug, dan bent u verplicht dit in te leveren bij de gemeente. Het document staat namelijk als vermist geregistreerd. Zo voorkomen wij fraude en misbruik.

Geen nieuw reisdocument nodig?

Heeft u geen nieuw reisdocument nodig dan vult u het formulier vermissing rijbewijs of reisdocument met DigiD in. U hoeft dan niet naar het gemeentehuis te komen. Wij verwerken in de administratie dat uw paspoort/identiteitskaart vermist is.

Heb je met spoed een paspoort of identiteitskaart nodig? Bel dan met (010) 800 40 00 voor een spoedaanvraag. Bij spoed betaal je extra kosten. Maak je de afspraak voor  3 uur ’s middags, dan kun je in principe je paspoort of identiteitskaart de eerstvolgende werkdag ophalen in het gemeentehuis. Bij de spoedaanvraag maakt de medewerker van de balie direct hiervoor een afspraak. Wij kunnen je niet garanderen dat het paspoort of de identiteitskaart op tijd binnen is. Wij zijn afhankelijk van de postbezorging en het bedrijf dat de documenten levert. Houd er rekening mee dat zaterdagen, zondagen en feestdagen geen werkdagen zijn. Op deze dagen krijgen wij geen paspoorten of identiteitskaarten bezorgd.

Noodpaspoort

Vertrek je vandaag al? Neem dan contact op met de Koninklijke Marechaussee voor een noodpaspoort.

Ja je hebt toestemming nodig. Zorg dat als je op reis gaat je een ingevuld toestemmingsformulier reizen met minderjarige naar het buitenland bij je hebt. Hiermee toon je aan dat je toestemming hebt van de andere ouder. Reis je zonder deze toestemming? Dan kan politie en douane dat zien als onttrekking aan het ouderlijk gezag en internationale kinderontvoering.  

Ja je laat door je ouders/gezaghouders het formulier toestemming voor reizen met een minderjarige naar het buitenland invullen. Dit neem je mee op reis.