Ondernemersnieuwsbrief

Meerdere keren per jaar versturen wij een ondernemersnieuwsbrief. Op deze pagina vindt u enkele artikelen terug.

In Lansingerland zijn veertien bedrijventerreinen. Slechts drie daarvan zijn georganiseerd in de vorm van een BIZ of een parkmanagement. “Dat is jammer want georganiseerd zijn biedt de ondernemers veel voordelen”, aldus Inez Houwen en Edwin Markus.

Eerste BIZ
Inez Houwen is vanaf het eerste uur bestuurslid van de BBR (Bedrijfsinvestering zone Bedrijvenpark Rodenrijs). Vanuit het daar gevestigde bedrijf J. Luyt Beheer bv heeft zij samen met andere ondernemers op het bedrijventerrein de BBR opgezet. Zij weet als geen ander welke voordelen een goed georganiseerd bedrijventerrein biedt. Dit bedrijventerrein is als eerste georganiseerd in een BIZ. En er is al veel bereikt.

Vergroten aantrekkelijkheid bedrijventerrein
“Als ondernemer heeft het alleen maar voordelen om samen met andere ondernemers je eigen bedrijventerrein te beheren. Het niveau van het onderhoud kan opgehoogd worden, schoon, heel en veilig is beter te organiseren, en je kunt gezamenlijk optrekken om aan de huidige eisen op het gebied van duurzaamheid te voldoen” aldus Inez.

Doelen bereikt
Het bedrijventerrein ziet er nu mooi en schoon uit. De wegen zijn flink opgeknapt. De buitenruimte is aantrekkelijk met veel groen en hele grote bloempotten langs de hoofdweg. Achter de schermen is veel gebeurd om de veiligheid te verbeteren. De uitstraling van Bedrijventerrein Rodenrijs wordt bewaakt door de parkschout die regelmatig een rondje maakt om ondernemers te spreken. Als er iets is kan dat snel opgepakt worden.

Nieuwe uitdagingen
De BIZ is hier elf jaar geleden door een aantal ondernemers opgericht en inmiddels al twee keer verlengd. En dat is maar goed ook want de nieuwste uitdagingen, energietransitie, duurzaamheid en mobiliteit, staan voor de deur. Samen kijken naar energiebesparende, isolerende en maatregelen op het gebied van mobiliteit, daar advies en subsidie voor krijgen, is nu een speerpunt.

Samen besluiten en gezelligheid
Er wordt op het Bedrijventerrein in het Rodenrijs elk jaar een algemene ledenvergadering georganiseerd. Tijdens de algemene ledenvergadering wordt gesproken over wat er allemaal speelt op het gezamenlijke terrein, hier worden ook de besluiten genomen. De nadruk ligt daarna op elkaar ontmoeten onder het genot van een glaasje en een barbecue, wat de saamhorigheid bevordert. De BBR is toekomstbestendig.

Hulp bij organisatie
Edwin Markus is kwartiermaker en inventariseert op dit moment de organisatiegraad op bedrijventerreinen in Lansingerland. Hij adviseert de gemeente en de ondernemers op bedrijventerreinen. Welke mogelijkheden zijn er om u te organiseren en welke (financiële) hulp vanuit de gemeente, provincie of landelijk beleid is hierbij mogelijk?

Organiseren biedt kansen
Edwin: “Er zijn verschillende organisatievormen. Bedrijvenpark Rodenrijs is bijvoorbeeld een BIZ. De meeste nieuwe bedrijventerreinen zoals Oudeland hebben een parkmanagement. Hoe de locatie er uitziet is belangrijk voor de vestiging van bedrijven. Personeel en leveranciers voelen zich ook prettiger als ze op een mooi en veilig bedrijventerrein kunnen werken. Een goede samenwerking op een bedrijventerrein zorgt voor een betere omgeving voor ondernemers in alle opzichten. Het is cruciaal om je te organiseren als je invloed wilt uitoefenen op je eigen bedrijventerrein. Met een stem naar buiten in overleg met aanbieders en overheid of bij het aanvragen van subsidies is belangrijk.”

Gezamenlijk belang
Enthousiast vertelt Edwin over de voordelen die er te behalen zijn als ondernemers samen optrekken om hun terrein aantrekkelijker te maken. Of het nu gaat om schoon, heel en veilig in de buitenruimte, glasvezel aanleggen of het verduurzamen van de panden op een bedrijventerrein, samen is beter en goedkoper. Een schoon en veilig bedrijventerrein is zeer belangrijk voor het aantrekken van ondernemers, maar zeker ook voor de mensen die er werken. Een gezellige omgeving, die goed bereikbaar is met de juiste voorzieningen zorgt ervoor dat het verloop van ondernemingen afneemt en de criminaliteit op bedrijventerreinen tegen wordt gegaan.

Ervaring
Als makelaar op een bedrijventerrein raakte Edwin betrokken bij het organiseren van een BIZ op een bedrijventerrein in Barendrecht. Zijn kennis over dit onderwerp is steeds verder uitgebouwd. Hij was betrokken bij veel verschillende ondernemersinitiatieven en weet intussen goed hoe u een en ander goed opzet. Ook weet hij de weg in de Metropoolregio en op het gebied van verduurzaming en energietransitie. U hoeft het wiel niet zelf uit te vinden vraag om advies bij de gemeente.

Subsidie
Het is mogelijk om met een aantal ondernemers subsidie aan te vragen bij de provincie voor het opzetten van een BIZ of parkmanagement. Hier kan bijvoorbeeld ook een kwartiermaker of parkmanager mee worden gefinancierd. Die hebben vaker met het bijltje gehakt en weten vaak goed de weg.
De provincie geeft daarnaast ook subsidies voor verduurzaming en energietransitie. Voor een enkele ondernemer is dit vaak een heel traject, maar als het samen wordt opgepakt is het goed te doen.

Meer informatie
Lees meer informatie op de website van de provincie Zuid-Holland over planvormingssubsidie bedrijventerreinen. Of maak een afspraak met Edwin Markus of team Economie van de gemeente Lansingerland door een mail te sturen naar ondernemers@lansingerland.nl.

Met deze App kunnen ondernemers anoniem meldingen of signalen doorgeven over (mogelijke) ondermijning op bedrijventerreinen in de gemeente Lansingerland. De gemeente Lansingerland ontvangt de melding. Samen met andere partners gaat de gemeente hiermee aan de slag. Met de melding wordt zeer vertrouwelijk omgegaan.

Wat is ondermijning?
Ondermijning betekent de vermenging van de onder- en de bovenwereld. Criminele organisaties maken vaak gebruik van legale voorzieningen (bijvoorbeeld vergunningen, uitkeringen) uit de bovenwereld. De criminele organisaties zijn uit op geld, macht, en aanzien. Voorbeelden van ondermijning komen dagelijks in het nieuws. Denk aan drugshandel, witwassen of fraude. Het is een maatschappelijk probleem dat ons allemaal raakt; ook de gemeente Lansingerland en daarmee de bedrijventerreinen in de gemeente. Daarom is de gemeente Lansingerland een samenwerking met Meld een Vermoeden aangegaan. MEV is hét centrale meldpunt voor ondermijning. Diverse professionals werken hier al mee.

Aan de slag! Waarom melden?
Ondermijning tast de veiligheid, de leefbaarheid en het maatschappelijke (ondernemers) klimaat aan. De gemeente Lansingerland werkt aan dit probleem en heeft bijzondere aandacht voor de bedrijventerreinen. De overheid kan het niet alleen. Tips en meldingen van ondernemers zijn van grote waarde! Hun informatie kan het begin zijn van een zaak of net dat stuk informatie bieden dat doorslaggevend is om actie te ondernemen.

Anoniem melden
De gemeente begrijpt dat iemand in sommige situaties liever anoniem meldt. Deze App maakt dit mogelijk. Maar let op; meld anoniem, dan kan de gemeente geen terugkoppeling geven op uw melding en bij vragen geen contact opnemen. De gemeente neemt elke melding in onderzoek.

Situaties die opmerkelijk kunnen zijn:
• De winkel om de hoek waar nooit een klant komt
• De huurder die altijd contant de huur wil betalen
• Het pand waar mensen op allerlei (ongewone) tijdstippen in- en uitlopen
• Het pand waar nooit activiteit zichtbaar is
• Het pand waar totaal geen reclame aan de gevel zit en alles is dichtgeplakt.

Politie, justitie, gemeenten en andere partijen werken nauw samen om ondermijnende criminaliteit aan te pakken. Een ieders hulp is onmisbaar bij de bestrijding van ondermijnende criminaliteit! De app is 24/7 beschikbaar om meldingen te doen.

Doe mee! Dit kan in 5 eenvoudige stappen:
1. Download de app ‘Meld een vermoeden’ in de Google Playstore of Appstore.
2. Kies voor Burger. Selecteer de Gemeente Lansingerland en bedrijventerrein. Hierna kunt u de eerste melding maken.
3. Geef aan over welk onderwerp uw melding gaat, geef een beschrijving van uw melding en selecteer het moment en locatie van de melding.
4. Voeg foto’s toe om uw melding te verduidelijken. U kunt meerdere foto’s toevoegen.
5. Vul uw gegevens in en verstuur uw melding. Let op: Melding maken kan ook anoniem!