Ondernemersnieuwsbrief

Meerdere keren per jaar versturen wij een ondernemersnieuwsbrief. Op deze pagina vindt u enkele artikelen terug van de laatste editie.

Het afgelopen jaar is het aantal digitale aanvallen op bedrijven aanzienlijk gestegen, waarbij het MKB steeds vaker het doelwit is. Daarom wordt er op dinsdag 19 september een informatieve ontbijtsessie georganiseerd door de gemeente Lansingerland en het Platform Veilig Ondernemen om MKB-ondernemers te helpen cybercriminelen een stap voor te blijven.

Programma

Tijdens de ontbijtsessie zal adviseur Sander van Beek, van het Platform Veilig Ondernemen (PVO), de mogelijkheden van het PVO voor ondernemers toelichten. Het PVO biedt ondersteuning en advies aan ondernemers om de veiligheid binnen hun bedrijven te versterken. Vervolgens zal Luc Pluimakers van IT Forensics & Incident Respons (NFIR) aan het woord komen om ondernemers inzicht te geven in effectieve maatregelen om hun ondernemingen cyberweerbaar te maken en te houden.

Kennis uitwisselen en netwerken

De inloop is vanaf 07.15 uur en het programma start om 07.30. De sessie vindt plaats in ’t Manneke, Leeweg 33, Berkel en Rodenrijs. Achteraf is er gelegenheid tot het stellen van vragen en het uitwisselen van ervaringen met mede-ondernemers. Bij het ontbijt is ook wethouder Leon Hoek aanwezig.

Aanmelden

U bent van harte uitgenodigd om deel te nemen aan deze belangrijke ontbijtsessie en zo een proactieve stap te zetten naar een meer cyberveilige toekomst. Deelname is gratis, maar aanmelden is verplicht. U kunt u aanmelden via de website van PVO Regio Rotterdam.

Over PVO Regio Rotterdam

Het Platform Veilig Ondernemen regio Rotterdam is een samenwerkingsverband, dat zich inzet voor de veiligheid van ondernemers en hun omgeving. PVO biedt kennis, advies en ondersteuning om de weerbaarheid van bedrijven te vergroten en een veilig ondernemersklimaat te bevorderen.

Zien we u ook de 19e?

Steeds meer horecaondernemers komen in actie tegen plastic zwerfafval door zich aan te sluiten bij Plasticvrij Terras. Deze beweging ontstond op het strand en breidt zich uit naar de rest van het land.  Horecazaken in binnensteden, aan grachten, rivieren en andere wateren sluiten zich aan.

Initiatiefnemers Noortje Schrauwen (We are nature), Hans van den Broek (the Shore) en Mariëlle van den Berge (namens Ook dit is de Rotte) benaderden de ondernemers langs de Rotte met de uitdaging ‘De Rotte plasticvrij’.

Rond de Rotte zijn zeven ondernemers de uitdaging aangegaan. Geen rietjes, honingstaafjes of koekjesverpakkingen meer bij uw drankje op het terras. Wegwerpplastic waait de natuur in en dat willen ze voorkomen. Zij hebben het certificaat: ‘Plasticvrij Terras‘ ontvangen. Nog 9 andere hebben stappen in die richting gedaan.

Meer weten over de regelgeving per 1 juli 2023? Neem dan een kijkje op de website van de Rijksoverheid.

Leverancier verpakkingen BIO FUTURA over de nieuwe wetgeving wegwerpplastic

Bio Futura heeft als missie om zoveel mogelijk plastic wegwerpservies en verpakkingen uit aardolie te vervangen door duurzame alternatieven. Zij kiezen voor composteerbare disposables en verpakkingen van hernieuwbare materialen. Al ruim 10 jaar bieden ze zo een duurzaam alternatief voor traditioneel plasticc wegwerpservies. De producten worden gekocht door voornamelijk horecagelegenheden, festivals, en zelfs door de dierentuin in Rotterdam. Wij vroegen Wouter Moekotte onder andere wat de gevolgen zijn voor zijn bedrijf.

Wouter: “Nu de nieuwe wetgeving van kracht wordt komt er een toeslag op ‘plastic’ artikelen. De prijs voor ons alternatief wordt nu vergelijkbaar met andere producten en dat maakt de keuze voor ondernemers makkelijker.”

Is er een alternatief voor alles?

Helaas nog niet. Om vocht, vet en olie niet in materiaal te laten trekken moet er wel een coating op de verpakking om dit tegen te gaan. Hier is nog niet echt een goede oplossing voor. Daar zijn we natuurlijk wel steeds naar op zoek. De coating die nu gebruikt wordt is wel plantaardig en afbreekbaar.

Waarom nu pas duurzaam kiezen?

“Het is blijkbaar toch nodig dat er eerst wetgeving komt omdat ondernemers anders toch kiezen voor goedkoop”, aldus Wouter Moekotte van Bio Futura. “De nieuwe regels verlagen de drempel voor de horeca aanzienlijk om daadwerkelijk actie te ondernemen en over te schakelen op plasticvrij.”

Alleen bedrijven die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben gebruiken onze producten. Pas als ondernemers erop gaan letten zien ze hoeveel plastic ze eigenlijk gebruiken. Het bewustzijn is er gewoon over het algemeen niet. Dat er nu veel meer aandacht voor komt door projecten als plasticvrij terras en door de nieuwe wetgeving merken ze wel bij Bio Futura.

En dat laatste is natuurlijk goed nieuws nu de horeca de terrassen weer buiten heeft staan en het festivalseizoen start.