Coronavirus: vaccineren

Wij hebben een aantal veelgestelde vragen voor inwoners, organisaties en ondernemers op een rijtje gezet over bepaalde thema’s in relatie tot het coronavirus en hoe we hiermee omgaan in Lansingerland. Staat uw vraag er niet bij? Neemt u dan contact met ons op.

Om het corona-vaccinatieprogramma van het RIVM en GGD goed uit te kunnen rollen, is het noodzakelijk dat iedere gemeente in Nederland in ieder geval één vaccinatielocatie heeft. Ook voor Lansingerland is vorige maand een geschikte locatie ingericht: het voormalige schoolgebouw van Wolfert Lansing in Bergschenhoek. Het is echter nog onbekend wanneer deze vaccinatielocatie open gaat.

Het is een locatie van de GGD in Lansingerland. De GGD bepaalt wanneer zij de locatie in gebruik nemen. Dit is afhankelijk van het vaccinatiebeleid waarbij de GGD op dit moment zich volledig richt op het operationeel krijgen van de grootste locaties in Rotterdam-Rijnmond. In een later stadium volgen de kleine locaties. Deze wijziging is ingegeven door het tekort aan goed opgeleide GGD-artsen die een locatie kunnen (bege)leiden.

Inmiddels zijn er borden geplaatst omdat de huisartsen en hun patiënten uit de regio Rotterdam Rijnmond gebruik mogen maken van de vaccinatielocatie.

Voor alle informatie over vaccineren tegen het coronavirus verwijzen wij u naar de Rijksoverheid.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft op zondag 14 maart besloten dat het vaccin AstraZeneca tot en met 28 maart niet kan worden gebruikt. Dit besluit is genomen op basis van nieuwe informatie van de Nederlandse Medicijnautoriteit CBG. Dit betekent dat de GGD’en per direct het gebruik van AstraZeneca pauzeren. Deze voorzorgsmaatregel heeft geen gevolgen voor vaccinaties met de vaccins van BioNTech/Pfizer en Moderna.

Op de website van de Rijksoverheid leest u de belangrijkste vragen en antwoorden over deze tijdelijke pauze voor het AstraZeneca-vaccin.

U vindt de planning van de coronavaccinaties op de website van de Rijksoverheid.

Zodra u aan de beurt bent, ontvangt u van het RIVM een uitnodigingsbrief toegestuurd met alle informatie. Hier staat ook het telefoonnummer in van de landelijke afsprakenlijn van de GGD waar u naar kunt bellen om een afspraak te maken. U kunt uw afspraak ook online maken.

De vaccinatielocatie in Lansingerland komt in het voormalige schoolgebouw van Wolfert Lansing aan de Boterdorpseweg 21 in Bergschenhoek. Omdat Wolfert Lansing onlangs naar de naastgelegen nieuwbouw verhuisde, stond het noodgebouw leeg. Samen met de school is er overeenstemming bereikt om dit gebouw langer te laten staan om het te gebruiken als vaccinatielocatie voor de GGD.

De vaccinatielocatie in Lansingerland is, na een kleine verbouwing, klaar voor gebruik en bevindt zich in het voormalige schoolgebouw van Wolfert Lansing aan de Boterdorpseweg 21 in Bergschenhoek, naast het gemeentehuis.

Op dit moment kan er helaas nog niet gevaccineerd worden op deze locatie. Dit hangt af van het aantal vaccins dat beschikbaar is voor onze regio en hoe deze over de beschikbare locaties verdeeld worden. Dat wordt niet door de gemeente bepaald maar door de GGD en het RIVM. Als de vaccinatielocatie in gebruik wordt genomen, communiceren we dit uiteraard direct via onze kanalen zoals de website, social media, via onze digitale gemeentenieuwsbrief en op de gemeentepagina in de lokale kranten.  

Inwoners die nu al een uitnodiging voor de coronavaccinatie krijgen, kunnen via de landelijke afsprakenlijn een afspraak maken voor één van de vaccinatielocaties die al in gebruik zijn.

Voor onze inwoners zijn op dit moment de dichtstbijzijnde vaccinatielocaties: Rotterdam The Hague Airport en de Van Nelle Fabriek in Rotterdam. Ook is er een vaccinatielocatie in Capelle aan den IJssel, Gouda en eind maart opent een locatie in Delft.

Voor een overzicht van alle vaccinatielocaties kunt u kijken op de website van de GGD Rotterdam-Rijnmond.