Uitbraakonderzoek: veelgestelde vragen over testen

Wij hebben een aantal veelgestelde vragen over het Risicogericht Grootschalig Testen in Lansingerland op deze pagina voor u verzameld. Meer informatie over het Risicogericht Grootschalig Testen vindt u op de website van de GGD Rotterdam-Rijnmond. Daar vindt u alle relevante veelgestelde vragen met antwoorden. Heeft u nog andere vragen over het uitbraakonderzoek en/of medische vragen, kunt u contact opnemen met de corona informatielijn van de GGD via 010 – 443 80 31 (toets optie 3), bereikbaar op werkdagen tussen 8.30 – 17.00 uur en in het weekend tussen 9.00 – 16.30 uur. Via dit nummer kunt u geen afspraak maken.

Het op grote schaal testen van alle inwoners van Lansingerland is erop gericht om daar waar we risico’s zien, te acteren en daarmee dichter op het virus te komen. Aanleiding voor het onderzoek is de uitbraak op de basisschool RKBS Willibrord in Bergschenhoek en de onderzoeksresultaten van omliggende scholen. Uit de gegevens uit Engeland blijkt dat de nieuwe Britse variant van het virus, die ook is aangetroffen op de scholen in Bergschenhoek, waarschijnlijk veel besmettelijker is. Met dit risicogericht grootschalig testen wil het Erasmus MC samen met de GGD onderzoeken hoe het virus zich verspreid en hoe we die verspreiding effectief kunnen afremmen.

Nee, het testen is niet verplicht. U wordt echter dringend verzocht om zich te laten testen, om zo grip te krijgen op de verspreiding van het virus.

Er is een schema gemaakt waarin u kunt zien wanneer u kunt bellen om en testafspraak te maken. Dit schema is ingedeeld in postcodegebieden. Inmiddels is iedereen in de gelegenheid geweest om een afspraak te maken.

Mocht u nog een afspraak willen maken, dan kan dat nog tot en met zaterdag 23 januari. Kijk in uw informatiebrief wat u bij de hand moet hebben en belt u dan naar 0800-2035. Vermeld in ieder geval dat het om het ‘onderzoek Lansingerland’ gaat.

Voor een testafspraak belt u, volgens het schema in de bijlage bij uw brief, naar 0800 – 2035. Geef bij de telefonist(e) aan dat u belt voor het onderzoek Lansingerland en houd uw Burgerservicenummer bij de hand. Het telefoonnummer is 7 dagen per week van 8.00 tot 20.00 uur bereikbaar. Houdt u alstublieft rekening met wachttijden en bel op een later moment terug als de wachttijd te lang oploopt.

Mocht je ook bellen voor andere gezinsleden, houd er dan rekening mee dat je alle BSN nummers bij de hand hebt en dat gezinsleden vanaf 12 jaar waar je gelijk een afspraak voor wilt maken, ook aanwezig zijn. Zij moeten namelijk zelf toestemming geven aan de telefoon. Dat is wettelijk zo geregeld.

Er waren 4 testlocaties ingericht.

  • Rotterdam The Hague Airport
  • Bleiswijk: Sporthal Rijneveen, Rembrandlaan 40 + testlocatie op parkeerplaats
  • Bergschenhoek: Sporthal De Ackers, Groeneweg 27-A + testlocatie op parkeerplaats
  • Berkel en Rodenrijs: MFR (Multi Function Rodenrijs) Anthuriumsingel, Anthuriumsingel 148

Alle lokale testlocaties zijn vanaf zaterdag 23 januari gesloten, behalve Rotterdam The Haque Airport. Rotterdam the Hague Airport is tot en met dinsdag 26 januari open (als onderdeel van het grootschalig testen).

Wanneer u om (medische) redenen niet in staat bent naar de testlocatie te komen, hoeft u niet deel te nemen aan het onderzoek.

Ja, ook als u geen klachten heeft, wordt u opgeroepen om u te laten testen. Het kan namelijk zo zijn dat u zonder klachten toch besmet bent met het virus en het virus verspreid. Daardoor kan er worden bepaald wie er in isolatie gaan, zodat verdere verspreiding wordt voorkomen. Daarnaast is de Britse variant waarschijnlijk besmettelijker.

Ook als u geen klachten heeft en recent nog negatief bent getest, wordt u opgeroepen om u te laten testen (tenzij eerdere fase van dit onderzoek al negatief getest). Dit is omdat het mogelijk is dat u inmiddels wel het virus onder de leden hebt, ook als u geen klachten heeft. Het is belangrijk dat u zich laat testen zodat we meer inzicht in de verspreiding van het virus en de Britse variant van het virus krijgen. Daardoor kan er worden bepaald wie er in quarantaine gaan, zodat verdere verspreiding van het virus onder de inwoners van Lansingerland kan worden ingedamd.

Voor het huidige onderzoek zouden wij het fijn vinden als u zich opnieuw laat testen (tenzij u in een eerdere fase van het uitbraakonderzoek al getest bent). Dit hoeft echter niet te betekenen dat u ook (opnieuw) besmet bent. De PCR kan nog tot 8 weken na een besmetting sporen van het virus aantonen, ook al is het virus inactief gemaakt door het immuunsysteem.

Alle inwoners die positief getest worden op Corona worden binnen 48 uur met de uitslag gebeld door de GGD voor het bron- en contactonderzoek. Dit doen we volgens de landelijke richtlijnen van het RIVM. Hiermee onderzoeken we hoe het coronavirus is opgelopen. Daarbij wordt nagegaan of andere personen mogelijk op dezelfde manier zijn besmet. Bij het contactonderzoek wordt in kaart gebracht met welke mensen de besmette persoon contact heeft gehad. 

U kunt uw uitslag inzien via www.coronatest.nl met uw persoonlijke DigiD.  Alle inwoners die positief getest worden op corona worden gebeld door de GGD voor het bron- en contactonderzoek (bco). Het streven is dan dat een bco-medewerker binnen 24 uur nadat de uitslag bekend is contact opneemt.

U wordt gebeld door een GGD- medewerker voor het bron- en contact onderzoek. U hoort van de GGD wat u moet doen, zoals thuis in isolatie gaan.

Op de website van de Rijksoverheid leest u alle informatie hoe te handelen als u een positieve uitslag krijgt van de coronatest.

Als u klachten heeft moet u binnen blijven, anders gelden dezelfde maatregelen als voor iedereen tijdens de huidige lockdown. Kijk voor de huidige maatregelen op de website van de Rijksoverheid.

Niet in het kader van dit onderzoek. Volgt u de landelijke regels voor het testen en laat u testen bij enige klachten.

Op de testlocaties worden alle veiligheidsvoorschriften nageleefd en houdt men zich aan alle landelijke coronamaatregelen. Ook zijn er coördinatoren aanwezig die mensen goed begeleiden en letten op de navolging van alle maatregelen, zoals afstand houden in de rij en het dragen van een mondkapje. Alle locaties zijn vooraf gecontroleerd op alle veiligheidseisen.

Ja, de testlocaties zijn ingericht volgens de landelijke veiligheidsregels en worden door meerdere instanties gecheckt. Zo is er voldoende ruimte om afstand te houden, er staan plastic schermen en desinfectiemiddel en medewerkers dragen beschermingsmiddelen. Zo is het zowel voor u als voor ons personeel een veilige omgeving.