Uitbraakonderzoek: veelgestelde vragen over onderwijs en kinderopvang

Wij hebben een aantal veelgestelde vragen over het Risicogericht Grootschalig Testen in Lansingerland op deze pagina voor u verzameld. Op deze pagina gaan we in op de veelgestelde vragen rond onderwijs en kinderopvang. Meer informatie over het Risicogericht Grootschalig Testen vindt u op de website van de GGD Rotterdam-Rijnmond. Daar vindt u alle relevante veelgestelde vragen met antwoorden. Heeft u nog andere vragen over het uitbraakonderzoek en/of medische vragen, kunt u contact opnemen met de corona informatielijn van de GGD via 010 – 443 80 31 (toets optie 3), bereikbaar op werkdagen tussen 8.30 – 17.00 uur en in het weekend tussen 9.00 – 16.30 uur. Via dit nummer kunt u geen afspraak maken.

Nee, niet in het kader van dit onderzoek. Volg de landelijke regels voor het testen en laat je dus testen bij (enige) klachten.

Hoe lang de scholen dicht blijven is een landelijk besluit. Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

De noodopvang in Lansingerland blijft open. Ouders met cruciale beroepen en opvang echt niet zelf kunnen regelen, kunnen een beroep blijven doen op noodopvang via hun kinderopvangorganisatie.

In principe is de noodopvang veilig. Uit de gegevens die we op dit moment hebben, blijkt geen ander antwoord dan dat. Het geldende beleid is al langdurig dat mensen met klachten thuis moeten blijven. Dit geldt ook voor zieke kinderen met klachten die heviger zijn dan een normale verkoudheid (hoesten, koorts, benauwdheidsklachten). Uitzondering hierop is de noodopvang bij de scholen De Ackers, de Groenehoek en de Willibrordschool en de aangrenzende BSO’s en KDV’s omdat daar uitbraakonderzoek gaande is. Hier mogen kinderen niet opgevangen worden wanneer zij geringe klachten hebben van verkoudheid.  Als zij negatief getest zijn, dan wel.
Daarnaast blijven hygiënemaatregelen natuurlijk belangrijk, zoals goed de handen wassen en hoesten/niezen in de elleboog. Afstand houden is, met name bij kleine kinderen, niet mogelijk en bij kinderen van 12 jaar en jonger ook niet nodig.