Uitbraakonderzoek: veelgestelde vragen over kinderen

Wij hebben een aantal veelgestelde vragen over het Risicogericht Grootschalig Testen in Lansingerland op deze pagina voor u verzameld. Op deze pagina vindt u veelgestelde vragen specifiek gericht op kinderen. Meer informatie over het Risicogericht Grootschalig Testen vindt u op de website van de GGD Rotterdam-Rijnmond. Daar vindt u alle relevante veelgestelde vragen met antwoorden. Heeft u nog andere vragen over het uitbraakonderzoek en/of medische vragen, kunt u contact opnemen met de corona informatielijn van de GGD via 010 – 443 80 31 (toets optie 3), bereikbaar op werkdagen tussen 8.30 – 17.00 uur en in het weekend tussen 9.00 – 16.30 uur. Via dit nummer kunt u geen afspraak maken.

Op de testlocatie zelf zal gekeken worden welke test geschikt is voor uw kind. In principe gebeurt dit met een neus/keel afname. Testen worden in ieder geval zo kindvriendelijk mogelijk uitgevoerd.

Er kan er een sabbelwat worden gebruikt bij kinderen vanaf 2 jaar. Dit werkt niet bij alle kinderen even goed (je moet namelijk veel speeksel produceren) en kost veel tijd om uit te voeren. Daarnaast wordt het niet door elk kind als prettig ervaren. Testen worden natuurlijk zo kindvriendelijk mogelijk uitgevoerd. Mocht het niet lukken om een afname te doen bij uw kind, dan is dat helaas zo, u komt ten slotte vrijwillig.

Omdat is vastgesteld dat kinderen ook besmet kunnen raken met het coronavirus en ook met de Britse variant van het virus, wordt u verzocht uw kinderen te laten testen, ook als zij geen klachten vertonen.

Als kinderen (onder de 13 jaar) geen klachten hebben, kunnen zij gewoon met elkaar spelen.  Maar blijft u in alle gevallen alert en voorzichtig.