Coronavirus: informatie voor ondernemers en ZZP-ers

Ondernemers en ZZP-ers worden hard getroffen door de effecten en maatregelen om het coronavirus te bedwingen. Momenteel zijn er diverse regelingen van kracht ter ondersteuning van de ondernemers. Wij hebben een aantal veelgestelde vragen voor u op een rijtje gezet hoe we hiermee omgaan in Lansingerland. Staat uw vraag er niet bij? Neemt u dan contact met ons op.

Het kabinet breidt het steunpakket voor banen en economie fors uit. Het vaccineren is gestart en dat zorgt voor perspectief. Tegelijkertijd is de realiteit dat dit een loodzware periode is voor ondernemers. De coronacrisis is inmiddels ook een langlopende economische crisis, waarbij veel ondernemers en werkenden hard zijn getroffen. Buffers zijn geslonken, reserves zijn opgebruikt.  Maatregelen zijn verzwaard en Nederland is in lockdown. Daarom geeft de regering het steun- en herstelpakket een flinke extra impuls. Meer informatie kunt u vinden op de website van de Rijksoverheid.

Tijdens de coronacrisis hebben veel huishoudens te maken met een plotselinge, onvoorzienbare en onvermijdelijke terugval in hun inkomsten. Bestaande en tijdelijke voorzieningen bieden soms onvoldoende ondersteuning, omdat noodzakelijke kosten doorlopen en niet op korte termijn kunnen worden teruggeschroefd. Hierdoor ontstaat risico op betaalachterstanden of schulden. Daarom is er een Tijdelijke Ondersteuning van Noodzakelijke Kosten (TONK).

Voor alle informatie voor winkeliers verwijzen wij u door naar de website van de Rijksoverheid.

Voor alle maatregelen voor de horeca verwijzen wij u door naar de website van de Rijksoverheid.

Voor alle informatie voor ondernemers en bedrijven verwijzen wij u door naar de website van de Rijksoverheid.

Ondernemers kunnen sinds 1 maart 2020 de Tozo (Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers) van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aanvragen.

Vanaf 1 juli is Tozo 5 van toepassing. U kunt met Tozo 5 een uitkering levensonderhoud aanvragen over de maanden juli, augustus en september 2021. Daarnaast kunt u een lening voor bedrijfskapitaal aanvragen. De voorwaarden voor Tozo 5 zijn hetzelfde als bij Tozo 4. Voor Tozo 5 moet u een aanvraag doen. Ook als u eerder Tozo 1, 2, 3 of 4 heeft aangevraagd.

Gemeente Rotterdam voert voor onze gemeente de Tozo uit. Meer informatie en het aanvraagformulier vindt u op www.rotterdam.nl/tozo.

De overheid heeft de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo)  in het leven geroepen om ondernemers te steunen tijdens de coronacrisis. Heeft u een aanvraag ingediend bij Regionaal Bureau Zelfstandigen (RBZ) van gemeente Rotterdam, maar is uw aanvraag afgewezen? En bent u het oneens met deze beslissing? Dan kunt u bij ons, de gemeente Lansingerland, binnen 6 weken nadat het besluit is genomen bezwaar maken tegen de afwijzing.

Het loket om NOW3.1 aan te vragen (tijdvak oktober – december) wordt in verband met de door de overheid verplichte sluitingen per 15 december heropend van dinsdag 15 december tot en met 27 december. Ondernemers kunnen met de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW) een groot deel van hun loonkosten vergoed krijgen als ze verwachten ten minste 20% omzet te verliezen.

Vanaf 1 april 2021 moet sprake zijn van een omzetverlies van ten minste 30%. Hiermee kunnen zij werknemers met een vast en met een flexibel contract doorbetalen. De tegemoetkoming kan in ieder geval voor drie maanden aangevraagd worden.

Lees op de website van de Rijksoverheid meer over de NOW-regeling.

Het coronavirus heeft grote impact op veel ondernemers en de economie. Menig ondernemer is getroffen door maatregelen, beperkingen en veranderingen in de markt. Bent u ondernemer en vraagt u zich af hoe u verder kunt met uw bedrijf? Heeft u schulden opgebouwd, die u zelf niet kunt oplossen? Of overweegt u een andere weg in te slaan naar bijvoorbeeld een baan in loondienst? We wijzen u – in samenwerking met gemeente Rotterdam – graag op de mogelijkheden. Kijk op de website van de gemeente Rotterdam.

Het kabinet doet er alles aan banen en inkomens van zoveel mogelijk mensen veilig te stellen, en de vitaliteit van onze economie te ondersteunen. Daartoe zijn er verschillende financiële noodregelingen in het leven geroepen voor werkgevers en zelfstandigen. Het gaat om belastingmaatregelen, tegemoetkoming voor vaste lasten, kredietverstrekking, garantiestelling, subsidie voor loonkosten en inkomensondersteuning. Alle regeling met vraag en antwoord vindt u op de website van de Rijksoverheid.

Voor alle vragen van ondernemers en werkgevers over de gevolgen van het coronavirus verwijzen wij u naar de veelgestelde vragen van de Rijksoverheid. Ook vindt u relevante informatie bij het coronaloket van de Kamer van Koophandel. Hier vindt u naast een uitkering levensonderhoud ook andere overheidsregelingen.

De gemeente heeft een nieuwsbrief speciaal voor ondernemers en ZZP-ers uit Lansingerland. Daarin geven we informatie over de regelingen die er zijn en die nog komen voor de ondernemers in de coronacrisis. Bent u ondernemer of ZZP-er? U kunt zich hiervoor aanmelden.