Coronavirus: huwelijken en uitvaarten

Wij hebben een aantal veelgestelde vragen voor inwoners, organisaties en ondernemers op een rijtje gezet over bepaalde thema’s in relatie tot het coronavirus en hoe we hiermee omgaan in Lansingerland. Staat uw vraag er niet bij? Neemt u dan contact met ons op.

Update 8 maart 2021

Ja, huwelijken gaan door. Om aan de 1,5 meter afstandsregel te kunnen voldoen mogen er niet meer dan 30 personen bij de huwelijksvoltrekking in onze trouwzaal aanwezig zijn.

Goed om te weten

 • Alleen inwoners van onze gemeente kunnen trouwen in het gemeentehuis. Niet-inwoners kunnen wel trouwen op onze externe trouwlocaties.
 • Met alle bruidsparen nemen wij contact op om de aantallen bezoekers in kaart te brengen. Hoeveel gasten in onze trouwzaal aanwezig kunnen zijn, hangt af van de samenstelling van de genodigden.
 • Per 1 december 2020 is het landelijk verplicht om in openbare publieke binnenruimtes een mondkapje te dragen, dus ook op onze trouwlocaties. Als de ceremonie begint en iedereen zit, mag het mondkapje af. Is de ceremonie klaar dan graag weer het mondkapje opzetten.
 • Bij binnenkomst in het gemeentehuis doen wij een gezondheidscheck. Van iedereen wordt naam en telefoonnummer opgeschreven. Deze informatie kan gebruikt worden voor bron- en contactonderzoek door de GGD.
 • Bruidsparen die vanwege het coronavirus liever op een ander moment willen trouwen, kunnen kosteloos een andere datum bij ons vastleggen.
 • Bruidsparen die niet in Lansingerland wonen en eerder hun huwelijk hebben gepland in Lansingerland (voordat de maatregelen van het coronavirus zijn ingegaan), mogen wel doorgaan.

Meer informatie over huwelijk of geregistreerd partnerschap vindt u op onze website.

Update 8 maart 2021

 • Trouwen op een externe locatie is mogelijk. De trouwlocaties, ook de horecazaken, mogen hun ruimte(s) voor een trouwceremonie verhuren. Ook ruimte waar een drink- en eetgelegenheid in aanwezig is. Voorwaarde daarbij is dat de drink- en eetgelegenheid gesloten is, en voor zover mogelijk ook afgedekt. Horeca en dus ook catering is hierbij dus niet toegestaan. Ook zelf meegenomen drankjes of hapjes zijn niet toegestaan.
 • Bij een huwelijksvoltrekking geldt een maximaal aantal personen van 30. Dit is inclusief kinderen exclusief personeel.
 • Buiten is het niet toegestaan om bij elkaar te zijn in groepen van meer dan 2 personen of 1 huishouden. De uitzondering van 30 personen geldt alleen voor de huwelijksvoltrekking zelf en niet voor een (spontane) samenkomst na afloop.
 • De plechtigheid is alleen voor genodigden. De uitnodiging is de reservering.
 • Voor een huwelijksvoltrekking als onderdeel van het belijden van een geloof of levensovertuiging, gelden alle regels die gelden voor het belijden van een geloof of levensovertuiging.
 • Voor de receptie of feestelijkheden na afloop van de huwelijksvoltrekking bij een eet- en drinkgelegenheid gelden de regels voor de horeca.

Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

Update 8 maart 2021

Bezoekers aan een uitvaart houden altijd 1,5 meter afstand. Daarnaast gelden er voorwaarden. Alle bezoekers hebben bijvoorbeeld een vaste zitplaats. Mensen die bijeenkomen voor een uitvaart zijn uitgezonderd van de regels voor maximale groepsgrootte. Op basis van advies van het OMT past het kabinet de regels voor het maximaal aantal aanwezige personen bij een uitvaart aan. Vanaf maandag 25 januari 2021 mogen maximaal 50 personen aanwezig zijn bij een uitvaart. Uitvaartcentra blijven uitgezonderd van de horecasluiting.

Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

Regels op de begraafplaats

 • We verzoeken iedereen om met 1,5 meter afstand van elkaar de begraafplaats te betreden en deze afstand binnen het terrein en ook bij het graf aan te houden.
 • Wanneer de gasten een echtpaar/gezin vormen geldt deze maatregel niet. Maar zij moeten wel gepaste afstand houden van de andere aanwezigen.
 • Elkaar condoleren kan alleen op gepaste afstand (1,5 meter).
 • Houdt u er rekening mee dat het openbare toilet op de begraafplaats gesloten is.

Het is belangrijk dat de nabestaanden de aanwijzingen van de uitvaartondernemer en de beheerder van de begraafplaats strikt volgen.

Sinds 1 december 2020 is het dragen van een mondkapje verplicht in openbare publieke binnenruimtes.

Catering is mogelijk, maar wel onder strenge voorwaarden. Catering kan alleen wanneer mensen 1,5 meter afstand van elkaar kunnen houden.

Sinds 10 augustus 2020 is het in de horeca verplicht bezoekers te vragen zich te registreren. Dit geldt ook voor uitvaartcentra met een eet- en drinkgelegenheid. De gegevens worden uitsluitend door de GGD voor bron- en contactonderzoek gebruikt bij een besmetting. Bezoekers registreren zich op vrijwillige basis. Als een bezoeker weigert gegevens achter te laten, dan mag de toegang niet geweigerd worden.

Ja, in gemeente Lansingerland is dit onder voorwaarden toegestaan. Gemeenten en veiligheidsregio’s mogen zelf bepalen of ze een erehaag bij uitvaarten toestaan. Nu landelijk het coronavirus onder controle is, hebben we besloten om erehagen bij uitvaarten weer toe te staan in Lansingerland.

Afscheid nemen van naasten en geliefden is in deze tijden van het coronavirus heel erg zwaar. We komen hiermee tegemoet in de behoefte van nabestaanden om een erehaag te vormen. Om op deze manier gezamenlijk uiting te kunnen geven aan hun verdriet.

Er zijn echter wel voorwaarden verbonden aan een erehaag. Met nabestaanden maakt de uitvaartondernemer afspraken wat wel en niet is toegestaan. Uiteraard moet iedereen zich houden aan de basisregels, zoals de 1,5 meter afstandsregel.