Coronavirus: GGD en testen

Wij hebben een aantal veelgestelde vragen voor inwoners, organisaties en ondernemers op een rijtje gezet over bepaalde thema’s in relatie tot het coronavirus en hoe we hiermee omgaan in Lansingerland. Staat uw vraag er niet bij? Neemt u dan contact met ons op.

Iedereen met klachten (hoesten, keelpijn en/of koorts) getest worden op het coronavirus. Belt u voor een afspraak met het landelijke afsprakennummer 0800 – 1202 (tussen 8.00 – 20.00 uur) of met de GGD Rotterdam-Rijnmond telefoon (010) 443 81 00. Houd bij het maken van de afspraak uw BSN (burgerservicenummer) bij de hand.

Testlocaties

Er zijn verschillende testlocaties in de regio Rijnmond, o.a. in Rotterdam en Schiedam. Als u een afspraak maakt met de GGD hoort u naar welke testlocatie u moet komen. Neem een geldig identiteitsbewijs mee naar de locatie. Ga alleen naar buiten voor de test en blijf verder thuis en wacht de testuitslag af.

Met de auto

De GGD adviseert mensen met klachten om waar mogelijk alleen en met de auto te komen. Zij hoeven dan alleen hun portier te openen voor de test. Afhankelijk van de locatie kunt u ook op de fiets naar een testlocatie komen. Gebruik maken van het openbaar vervoer of een taxi raadt de GGD af. U kunt dan mogelijk anderen besmetten. Als u echt geen vervoer heeft om naar de testlocatie te komen, dan kunt u dat aangeven bij het landelijke afsprakennummer. Zij kijken dan met u naar de mogelijkheden. Bent u te ziek om naar een testlocatie te komen, dan test de GGD thuis. Neemt u dan eerst contact op met uw huisarts en niet met de GGD.

Meer informatie over het testen vindt u op de website van de GGD Rotterdam-Rijnmond en op de website van de Rijksoverheid.

Voor informatie over de situatie met betrekking tot het coronavirus in de regio Rotterdam-Rijnmond en voor de landelijke situatie verwijzen wij u naar de website van de GGD Rotterdam-Rijnmond. Kijk ook voor informatie op de website van de RIVM of op het corona-dashboard op de website van de Rijksoverheid.

Meer informatie over coronasneltesten vindt u op de website GGD Rotterdam-Rijnmond.

Voor alle informatie over vaccineren tegen het coronavirus verwijzen wij u naar de Rijksoverheid.

Er zijn vanwege de corona uitbraak tijdelijke opdrachten beschikbaar. Kijk voor een overzicht van de vacatures op de website Werken voor Rotterdam.

Nu bekend is geworden dat er data van persoonsgegevens zijn gestolen kunnen we ons voorstellen dat deze datadiefstal vragen bij u oproept. Want recent heeft de GGD Rotterdam-Rijnmond in Lansingerland vele inwoners uit Lansingerland getest op het coronavirus. Op de website van de GGD GHOR vindt u veelgestelde vragen en antwoorden over de datadiefstal uit de systemen van de GGD.

Gaat het hier mogelijk ook om persoonsgegevens van inwoners uit Lansingerland ?
Het valt niet uit te sluiten dat het ook persoonsgegevens van inwoners uit Lansingerland betreft.

Wie is verantwoordelijk voor de bescherming van persoonsgegevens?

De GGD is zelf verantwoordelijk voor het treffen van voldoende maatregelen (technisch en organisatorisch) voor het beschermen van de persoonsgegevens die zij verwerken. De gemeente Lansingerland heeft niet de bevoegdheid om hierop in te grijpen. Dat is de bevoegdheid van de Autoriteit Persoonsgegevens. 

Met wie kan ik contact opnemen voor aanvullende vragen en klachten?
Heeft u vragen dan adviseren wij u om de lijst met veelgestelde vragen op de website van de GGD-GHOR goed door te nemen. Zit het antwoord op uw vraag er niet bij, neemt u dan contact op met het speciale nummer voor deze datadiefstal: (085) 130 82 26  elke dag bereikbaar van 9.00 tot 21.00 uur.