Alles over het coronavirus

Er worden nu steeds minder mensen met corona in het ziekenhuis opgenomen. En het aantal mensen dat gevaccineerd wordt, stijgt hard. De meeste maatregelen zijn daarom niet meer nodig. Het kabinet heeft dan ook besloten om stap 4 van het openingsplan te zetten en zelfs te vergroten. Vanaf 26 juni zijn alle deuren open, waarbij anderhalve meter afstand de allesbepalende norm blijft. Daar waar anderhalve meter niet lukt, zoals in het openbaar vervoer, in het voortgezet onderwijs of bij evenementen en festivals, geldt de mondkapjesplicht of kun je alleen naar binnen met een coronatoegangsbewijs. 

Het blijft belangrijk dat we ons allemaal aan de basisregels houden: handen wassen, afstand houden en thuisblijven en testen bij klachten. En dat we ons laten vaccineren, zodra dit kan. Lees meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

Stap 4: Bijna alles kan op anderhalve meter

Op zaterdag 26 juni worden de volgende coronamaatregelen losgelaten of aangepast. Alle overige maatregelen blijven gelden.

Voor de maatregelen die van 5 tot 26 juni gelden verwijzen wij u naar de website van de Rijksoverheid.

Versoepelingen per 26 juni

  • Vanaf 26 juni zijn er geen beperkingen meer voor het aantal bezoekers dat je thuis mag ontvangen. Ook de beperking op groepsvorming vervalt. Wel is het belangrijk anderhalve meter afstand te blijven houden van bezoekers thuis en van anderen buitenshuis.
  • Mondkapjesplicht vervalt grotendeels. Alleen waar de anderhalve meter echt niet kan worden gehandhaafd blijft de mondkapjesplicht gelden (zoals in het openbaar vervoer of op het station). 
  • Werknemers mogen, in overleg met hun werkgever, maximaal de helft van hun tijd op kantoor werken. Op kantoor geldt altijd de anderhalvemeterregel, ook in de lift of de kantine.
  • Amateurwedstrijden zijn vanaf 26 juni voor iedereen weer toegestaan. Ook met publiek, zij moeten wel anderhalve meter afstand van elkaar houden.
  • Alle locaties en evenementen gaan open op anderhalve meter, met voorwaarden. Deze voorwaarden leest u op de website van de Rijksoverheid.

Overzicht van alle maatregelen

Voor alle aanpassingen van de maatregelen per 26 juni en verlenging van al bestaande maatregelen verwijzen wij u naar de website van de Rijksoverheid.

Reizen en zomervakantie

Vanaf 15 mei zijn reizen naar landen met een laag besmettingsniveau weer mogelijk. Check altijd het reisadvies op de website Wijs op Reis. De veilige landen krijgen op deze website de kleurcode groen of geel. Vakantiereizen naar deze landen worden dan niet meer afgeraden. 

Let wel op, want ondanks dat een land op geel of groen staat, leggen de meeste landen aan reizigers uit Nederland beperkingen op, zoals een verplichte test of quarantaine. Kijk hier ook goed naar in het reisadvies.

In landen met de kleurcode oranje zijn veel coronabesmettingen. Ga hier niet naar toe op vakantie. Alle niet-noodzakelijke reizen naar deze landen worden afgeraden.

Gratis coronatest voor reizen

Reizigers die in juli of augustus vanuit Nederland naar het buitenland reizen kunnen zich gratis laten testen. De gratis testen zijn bedoeld voor reizigers die nog niet (volledig) gevaccineerd zijn en zich deze zomer voorafgaand aan hun reis naar het buitenland moeten laten testen. 

Landelijk informatienummer

Voor al uw coronavragen kunt u bellen met het landelijke informatienummer (0800) 13 51, dagelijks bereikbaar tussen 08:00 – 20:00 uur.

Veelgestelde vragen

Coronanieuws

  • Mis geen nieuws van de gemeente!

    Nieuws, wetenswaardigheden, informatie over evenementen en activiteiten en vacatures in Lansingerland in uw digitale brievenbus? Mis niets en meld u snel aan!