Alles over het coronavirus

Vanaf 25 september kunnen we zonder de verplichte 1,5 meter maatregel. Dit is een grote stap vooruit. Zo kan de horeca weer op maximale capaciteit open en zijn alle evenementen toegestaan.

In november beoordeelt het kabinet de resterende maatregelen. Lees meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

Maatregelen per zaterdag 25 september

Coronatoegangsbewijs voor extra veiligheid

Het coronatoegangsbewijs wordt juist nu ingezet op die locaties waar het door het loslaten van de verplichte 1,5 meter afstand drukker wordt. 

Vanaf 25 september is er alleen toegang mogelijk met het coronatoegangsbewijs voor iedereen vanaf 13 jaar bij:

  • alle horeca (behalve afhaalrestaurants)
  • evenementen (zoals festivals, optredens, feesten en publiek bij professionele sportwedstrijden)
  • vertoning van kunst en cultuur (zoals in bioscopen en theaters)

Dat geldt binnen én buiten, met én zonder vaste zitplaats. Vanaf 14 jaar moet het gebruik van het coronatoegangsbewijs samen met het identiteitsbewijs worden gecontroleerd. In alle horeca blijft de verplichte sluitingstijd tussen 00.00 en 06.00 uur gelden.

Alle evenementen kunnen weer plaatsvinden met een coronatoegangsbewijs. Voor evenementen buiten geldt geen maximaal aantal bezoekers en geen verplichte sluitingstijd. Voor evenementen binnen met een vaste zitplaats is er ook geen maximaal aantal bezoekers of sluitingstijd.

Evenementen binnen zonder vaste zitplaats kunnen maximaal 75% van de reguliere bezoekerscapaciteit toestaan en er geldt hier een verplichte sluitingstijd tussen 00.00 en 06.00 uur.

Basisregels blijven

Veel maatregelen verdwijnen, er kan weer heel veel, maar het virus is niet weg. De basisregel ‘verplicht 1,5m afstand houden’ verandert in een dringend advies om afstand te houden.

Ook handen wassen, geen handen schudden, hoesten en niezen in de elleboog, thuisblijven en testen bij klachten bij de GGD en regelmatig zorgen voor frisse lucht in binnenruimtes helpen om besmetting en verspreiding van het virus te voorkomen.

Advies voor thuiswerken

Het advies om zoveel mogelijk thuis te werken wordt aangepast: werk thuis als het kan en op kantoor als het nodig is. 

Mondkapjes in het openbaar vervoer (OV) en op luchthavens

Op het vliegveld en in vliegtuigen, treinen, bussen, trams, metro, taxi’s en ander bedrijfsmatig persoonsvervoer blijft het gebruik van een mondkapje verplicht. U hoeft geen mondkapje meer te dragen op perrons en stations.

Onderwijs

  • In het mbo en hoger onderwijs vervalt vanaf 25 september de maximale groepsgrootte van 75 personen.
  • In het voortgezet onderwijs, het mbo en hoger onderwijs vervalt de mondkapjesplicht buiten de les- of collegezalen.
  • Bij een enkele besmetting in een groep of klas in de kinderopvang en het primair onderwijs, is het niet meer verplicht dat de hele groep of klas in quarantaine gaat en getest wordt.

Overzicht alle maatregelen

Voor alle aanpassingen van de maatregelen per zaterdag 25 september en verlenging van al bestaande maatregelen verwijzen wij u naar de website van de Rijksoverheid.

Landelijk informatienummer

Voor al uw coronavragen kunt u bellen met het landelijke informatienummer (0800) 13 51, dagelijks bereikbaar tussen 08:00 – 20:00 uur.

Veelgestelde vragen

  • Mis geen nieuws van de gemeente!

    Nieuws, wetenswaardigheden, informatie over evenementen en activiteiten en vacatures in Lansingerland in uw digitale brievenbus? Mis niets en meld u snel aan!