Grote investering in natuur en recreatie Lage Bergse Bos

Dit nieuwsbericht is verlopen.
10 juli 2021, 10:09 uur

De coronacrisis heeft onderstreept hoe belangrijk natuur, groen en recreatieruimte dichtbij huis zijn. Dat memoreerde wethouder van Lansingerland Jan-Willem van den Beukel (natuur en landschap) bij de starthandeling van de werkzaamheden die tot een aanzienlijke verbetering van het Lage Bergse Bos moeten leiden. Met die zogenaamde kwaliteitsimpuls voor het deelproject Eilandenrijk investeren de gemeenten Rotterdam, Zuidplas en Lansingerland en het recreatieschap Rottemeren samen bijna één miljoen om het hele gebied gevarieerder en nog aantrekkelijker te maken.

Als dagelijks bestuurder van het recreatieschap gaf Van den Beukel met een graafmachine het officiële startsein voor het werk in de eerste fase, Eilandenrijk. “De lockdown versterkte onze menselijke behoefte om erop uit te gaan. Op zoek naar rust en groen en water als uitlaatklep voor het thuiszitten.”

Trots is Van den Beukel ook dat Lansingerland bovendien heeft besloten om nog eens extra geld vrij te maken voor het Bergse Bos, net als de gemeente Rotterdam en ook Zuidplas. Vorig jaar ging de raad akkoord om een éénmalig bedrag van bijna anderhalf miljoen euro uit te trekken voor een totale facelift van het gebied. Er is naar schatting ruim €9 miljoen nodig voor de complete facelift van het Bergse Bos. Na realisatie van de A16-landtunnel onder het recreatiegebied komt onder meer op en rond een tunneldak een glooiend landschap met groen en bomen. Van den Beukel: “Het mooie is dat we van een bedreiging een kans weten te maken. Het doortrekken van de A16 dwars door dit gebied is zo’n bedreiging. Dan komt de kracht van onze regio om de hoek en weten we de handen in elkaar te slaan. Recreatieschap Rottemeren, Lansingerland, Rotterdam en Zuidplas, Staatsbosbeheer, Waterschap HHSK, maar ook de projectorganisatie de Groene Boog die namens Rijkswaterstaat de verlengde A16 realiseert.”