De Nationale Klimaatweek tips

Dit nieuwsbericht is verlopen.
4 november 2022, 15.12 uur

Om nog meer burgers en organisaties te inspireren zich in te zetten voor een beter klimaat, wordt van 31 oktober t/m 6 november 2022 de Nationale Klimaatweek georganiseerd. Ook gemeente Lansingerland doet er aan mee. Afgelopen maandag vond de onthulling van het Informatiebord Groene Tuinen plaats in de Energiewinkel. En op dinsdag zijn de mooiste voortuinen in Lansingerland bekend gemaakt.

Ook hebben we deze week op onze social media kanalen dagelijks enkele tips en voorbeelden gegeven, passend bij de Nationale Klimaatweek. Al deze tips kunt u hier op een rijtje terugvinden.

Maandag – dag 1

De Nationale Klimaatweek is van start! Daarom delen we deze week elke ochtend een inspirerend voorbeeld of tip. Een beter klimaat begint vandaag. Doet u ook mee?

𝗩𝗮𝗻𝗱𝗮𝗮𝗴 𝘁𝗶𝗽 𝟭! Leg een geveltuin aan.

Een geveltuin is ideaal als u minder stenen en meer groen in de straat wilt. Een geveltuin is een kleine tuin direct tegen de gevel van uw huis. Een woning zonder voortuin, draagt zo ook bij aan de biodiversiteit, verkoeling in de straat en vangt regenwater op.

Geveltuin maken in 4 stappen:

  • Stap 1: verwijder de tegels
  • Stap 2: graaf het zand af
  • Stap 3: vul de grond met aarde
  • Stap 4: planten of zaaien

Tip: de stenen die u verwijdert kunt u hergebruiken door een insectenmuurtje of vijvertje in uw achtertuin te maken.

In Lansingerland kunt u onder bepaalde voorwaarden een geveltuin aanleggen. Ook als u geen eigen voortuin hebt zijn er mogelijkheden op gemeentegrond. Lees hier meer over op de pagina ‘Geveltuinen‘ op onze website.

Dinsdag – dag 2

Op de eerste dag van de Klimaatweek onthulde wethouder Michiel Muis het informatiebord Groene Tuinen in de Energiewinkel in Berkel en Rodenrijs. Tijdens de openingstijden kunt u daar nu, behalve voor energiebespaartips, ook terecht voor tips voor groene tuinen. Komt u ook een keer langs in de Energiewinkel?

Lees op onze website meer informatie over de voordelen van een groene tuin.

Tijd voor actie!

Volgens het Nationaal Deltaplan moet Nederland in 2050 waterrobuust en klimaatbestendig zijn ingericht. Steeds vaker hebben wij te maken met wateroverlast, droogte en hittestress. De schade die hierdoor ontstaat is voor Lansingerland geschat op een bedrag van 587 miljoen euro tot 2050. De afgelopen 120 jaar is 85% van de Nederlandse inheemse planten- en diersoorten uitgestorven. Het is dus tijd voor actie. Help je ook mee het weer te keren?

Woensdag – dag 3

Doe u verlichting uit.

Als u lampen laat branden als u de kamer verlaat, verspilt u elektriciteit en stroomkosten. Doe verlichting uit als u weggaat, ook wanneer u slechts kort de ruimte verlaat. Ongeveer 14 procent van uw stroomverbruik gaat op aan verlichting. Wanneer u energiezuinig omgaat met verlichting en bewuste keuzes maakt bij de aanschaf van nieuwe verlichting, kunt u flink op je energierekening besparen.

Tips voor energiezuinige verlichting vind je op de website van Milieu Centraal.

Kennisavond energie besparen

Op vrijdag 4 november geven experts van het Energieloket Lansingerland adviezen over de beste opties om energie te besparen. De avond begint om 20:00 uur in Bibliotheek Oostland in Berkel en Rodenrijs. Iedereen is welkom!

Donderdag – dag 4

Vang regenwater op in een regenton!

Heeft u wel eens overlast door een teveel aan water? Na een hevige regenbui kan het riool en de grond het water niet aan. Koppel uw regenpijp los van het riool en vang het water op in een regenton.
Dat water kunt u bijvoorbeeld weer gebruiken om de tuin te besproeien of uw auto te wassen. Want wist u dat een sproeibeurt van een kwartier gemiddeld zo’n 100 liter drinkwater kost? Daarnaast bespaart u energie, omdat de productie van drinkwater en het filteren veel geld kost.

Vrijdag – dag 5

De laatste dag waarop we deze week tips geven. Deze 3 tips gaan over afval scheiden:

  • Tip 1: Hop in de groene bak
    Met een klein gft-bakje op het aanrecht, maak je het afval scheiden in de keuken gemakkelijker. Verzamel etensresten en schillen in het bakje en als het vol is, gooi je het leeg in de groene container of een ondergrondse container in de buurt.
  • Tip 2: Stop restafval en PMD afval in gesloten zakken
    Nu het weer wat herfstachtiger is, is het extra belangrijk om geen los afval aan te bieden in de restafval en PMD containers. Bij het legen van de ondergrondse containers kan het afval sneller weg waaien. Dit zorgt voor meer zwerfafval. Zorg er daarom voor dat u uw afval in gesloten zakken weggooit.
  • Tip 3: Batterij bij batterij
    In lege batterijen blijft een beetje reststroom achter. Lever batterijen daarom altijd apart in en gooi ze niet bij het restafval, want dan kan er brand ontstaan.

Bent u al bekend met de Afvalscheidingswijzer?

Via de afvalscheidingswijzer kun je precies zien waar welk item of product weggegooid mag worden. Zo hoef je nooit meer te twijfelen of je shampoofles bij het PMD hoort of juist bij restafval. En bij welke afvalstroom hoort je eierdoos eigenlijk? Twijfelt u? Neem dan vooral een kijkje bij de Afvalscheidingswijzer.

Over de Nationale Klimaatweek

Veel Nederlanders zijn al goed bezig en besparen energie. Dit is het moment om bewuster te leven, minder CO2 uit te stoten en meer te besparen. Veel overheden, bedrijven en huishoudens helpen al mee en leven steeds duurzamer. Dat is goed voor ons allemaal, een groener Nederland én onze portemonnee. Maar er moet nog veel gebeuren om de afgesproken CO2-doelen te behalen. Om nóg meer burgers en organisaties te inspireren zich in te zetten voor een beter klimaat, wordt van 31 oktober t/m 6 november 2022 de Nationale Klimaatweek georganiseerd.

Heeft u vragen over de Nationale Klimaatweek? Mail dan naar klimaatweek@minezk.nl. Deze campagne is een initiatief van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Meer nieuws

Koningsdag 2024 in Lansingerland

Uitnodiging voor de 4 mei herdenkingen