Lansingerland introduceert Groene Kaart

Dit nieuwsbericht is verlopen.
10 december 2018, 15.41 uur

De gemeente Lansingerland heeft een nieuwe Bomenverordening. De oude stamde uit 2012 en was aan vernieuwing toe. De nieuwe verordening heeft minder regels en is overzichtelijker doordat we werken met twee beschermingsniveaus voor de bomen: Standaard en Hoog. Deze onderverdeling maakt de regels over het kappen van bomen begrijpelijker. Door het aantal regels terug te brengen willen wij onze dienstverlening verbeteren.

Wat betekent beschermingsniveau Hoog?

Het beschermingsniveau Hoog is van toepassing op bomen die monumentaal of beeldbepalend zijn voor de omgeving. Dit geldt ook voor bomen met een belangrijke ruimtelijke, ecologische, cultuur-historische waarde of belevingswaarde. Ook een aantal particuliere monumentale bomen valt onder deze hoge bescherming. Voor bomen met dit hoge beschermingsniveau geven we slechts bij hoge uitzondering een kapvergunning.

Wat betekent beschermingsniveau Standaard?

Het beschermingsniveau Standaard is van toepassing op alle andere publieke bomen. Voor deze bomen geeft de gemeente alleen een kapvergunning als er belangen zijn die zwaarder wegen dan het behoud van de boom. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het realiseren van een nieuwe doorgaande weg. De realisatie van die weg zal een veiligere verkeerssituatie en betere doorstroming opleveren. In dat geval kiezen we voor het kappen van de boom. Voor de verwijderde boom wordt weer een nieuwe herplant.

Groene Kaart

Het beschermingsniveau van de bomen in onze gemeente kunt u bekijken via de digitale Groene Kaart. Bij het maken van de Groene Kaart hebben wij maatschappelijke organisaties en inwoners betrokken. Zij hebben hun voorkeur uitgesproken over de mate van bescherming van de verschillende bomen. De Groene Kaart krijgt jaarlijks een update.

Meer nieuws

Koningsdag 2024 in Lansingerland

Uitnodiging voor de 4 mei herdenkingen