Bereikbaarheid nieuwe station Lansingerland-Zoetermeer

Dit nieuwsbericht is verlopen.
10 december 2018, 14.53 uur

Vanaf zondag 9 december kunnen treinreizigers (deels) gebruik gaan maken van het nieuwe station Lansingerland-Zoetermeer. De Sprinter tussen Den Haag en Gouda (’s-Hertogenbosch) gaat dan op werkdagen elk kwartier halteren bij dit nieuwe station. In het weekend stopt de Sprinter een keer in het half uur. Bij en aan het station wordt nog volop gewerkt. Wat is er vanaf 9 december naast de trein nog meer in gebruik bij het station?

Bereikbaarheid treinperrons

Een viaduct bij het station verbindt de gebieden ten noorden en ten zuiden van de A12 met elkaar (tussen afslag Zoetermeer en Bleiswijk). De treinperrons bevinden zich aan de zuidzijde van de A12, nabij de entree van het station. Reizigers ten zuiden van de A12 komen hier via de Laan van Mathenesse in Bleiswijk.

Voor reizigers ten noorden van de A12 zijn de treinperrons bereikbaar via een tijdelijke looproute naar en over het viaduct. De looproute begint bij de Zoetermeerselaan in Bleiswijk.

Busverbindingen

Op dit moment heeft buslijn 383 (Krimpen aan den IJssel – Den Haag Centraal) een halte aan de Zoetermeerselaan in Bleiswijk (noordzijde station). Buslijn 173 (Rodenrijs – Bleiswijk – Zoetermeer) heeft nu een halte bij de Prismalaan West in Bleiswijk (noordzijde station). Deze situatie blijft voorlopig zo. Vanaf daar kan via de looproute naar en over het viaduct naar de treinperrons worden gelopen.

De meest actuele reisinformatie is te vinden op de website van NS of de website van 9292 (ook telefonisch bereikbaar via 0900-9292 (90ct pm).

Parkeren

Nabij de entree van het station aan de zuidzijde van de A12 is een gratis P+R met 250 parkeerplaatsen. In de komende maanden komen daar nog eens 250 parkeerplaatsen bij. De P+R is te bereiken via de Laan van Mathenesse.

Ook aan de noordzijde van de A12 is een gratis P+R. Hier zijn circa 200 parkeerplaatsen beschikbaar. Deze P+R is via de Lumenlaan in Bleiswijk te bereiken. Vanaf daar loopt u via de tijdelijke looproute naar en over het viaduct naar de perrons.

Bij de entree van het station (zuidzijde) is er ook een Kiss+Ride-plek. Aan de noordzijde ligt de Kiss+Ride vlakbij de P+R.

Met de fiets

Nabij de entree van het station aan de zuidzijde van A12 zijn (onbewaakte) fietsstallingen te vinden. Die zijn bereikbaar via het Lansingpad.

Aan de noordzijde van de A12 is er een (beperkte) tijdelijke fietsstalling ter hoogte van de kruising Zoetermeerselaan/Prismalaan West in Bleiswijk. Vanaf daar kan de looproute naar en over het viaduct worden gevolgd naar de treinperrons.

Fietsen over het viaduct is tot het voorjaar van 2019 niet mogelijk.

Bereikbaarheid mindervaliden

Omdat de liften van het station nog niet in gebruik zijn, zijn de treinperrons helaas nog niet bereikbaar voor mensen die hiervan afhankelijk zijn (bijvoorbeeld door scootmobiel of rolstoel). Wel zijn er blindengeleidelijnen op de perrons.

Voltooiing station

In het voorjaar is het vervoersknooppunt geheel klaar. Dan gaat de RandstadRail-halte (lijn 4) op het viaduct open en gaan de snelle buslijn 170 (Zoetermeer – Rotterdam), buslijn 383 en buslijn 173 bij de bushaltes bij het station halteren.

Meer nieuws

Koningsdag 2024 in Lansingerland

Uitnodiging voor de 4 mei herdenkingen